Wish for you


I made this widget at

Wednesday, April 22, 2009

HARAP MAAF, NAMA ANDA TIDAK TERSENARAI....


Profession perguruan merupakan kerjaya yang paling mulia kepada semua individu muslim. Hal ini kerana bidang inilah yang akan memberikan didikkan awal kepada pelajar-pelajar yang masih kecil. Seusia 5 tahun, pelajar-pelajar telah didedahkan dengan ilmu-ilmu yg berguna kepada mereka sendiri.. Niat di hati guru hanyalah 1 iaitu, memberikan anak murid-anak murid mereka mendapat ilmu yang mereka sampaikan dan beramal dengannya serta menggunakan ilmu tersebut untuk berbakti kepada agama, bangsa dan negara.

Cheewah,
Skema ar pulak.

Em,
Sebenarnya penulis ne berminat jugak dgn profession perguruan. TAPI.... Dengan keputusan 5A 4B 2C jd macam ne pulak'HARAP MAAF NAMA ANDA TIDAK TERSENARAI UNTUK TEMUDUGA'.. Em. Yg tu la jadi penghalang cita-citaku untuk bergelar seorang guru matematik ataupun Ustaz yg mengajar syariah islam.. Sungguh sedih.. Em. Tak pa.. Hidup mesti diteruskan. Betul tak?? Kerana sekali anda gagal tidak semestinya selamanya anda gagal. Cuma, di dalam diri mesti ada kemahuan untuk terus berjuang bagi mencapai cita-cita yang diidamkan..

Tapi.. Jalan mana yang harus ku pilih?? Ke matrik atau bahagian UPU punya?? Sesiapa yang membaca post ne tolong ar bg pendapat.. Expecially my brother la. Minta kawan-kawan yang lain juga memberikan pendapat.. For the UPU, I hope i get Universiti Sains Islam Malaysia dalam kos Syariah dan Undang-undang.. Doa2kn ek. Tapi.. banyak sungguh tapi aih. Em. Diri ini juga merasakan program matrikulasi merupakan tempat yang lebih baik untuk belajar. Arghh.. Yg mna 1?? Jika ke program yg ditawarkan oleh UPU atau IPTA, ia memerlukan kos yang banyak untuk menampungnya. Kena la pinjam duit dari PTPTN. Jenoh pulak la kena bayar sampai RM26000. Bukannya cikit 2. Huh..Apa-apapun "a champion shows who he is by what he does when he's tested. When a person gets up and says 'I can still do it', he's a champion"

Jadi,
Kesimpulannya di sini, janganlah jadi macam saya di sini. Tu la. Masa SPM pun boleh main lagi. Kerja nak main futsal ja. Akhirnya jadi macam ne ar.Kepada adik-adik yang lahir pada tahun 1992 dan kebawah, jika terbaca post ini. Struggle in your SPM. SPM shows your future.
;)

3 comments:

PLX Muhammad Khairul Adham Bin Mat Akhir said...

salam,,
segala puji bg ALLAH..
selawat puji dan salam keatas junjungan baginda Rasullah S.A.W..
tujuan saya menulis komen ini adalah

ceh,,
tuih2..
ak tjangkit ayt skema ank plak,,
hahaha

ala rileks r beb,
dlm hal ni..
yg tbaik ank tanya diri ank smbil tpuk dada...
"afiq,,awk nk jadi pa nanti,,hahaha''
pastu,,
ank tanya pndpt cikgu2 sama ar..
apapon ank kena byk pohon kat ALLAH supaya tunjuk kat ank bdg mana yg sesuai..
tapi ank jgn mls plak
hahahaha..

wei ak pon x tw nak komen pa
hahhahha

nanti klo ak ada idea ak gtw..
k la
ak nak bilik ayaq dlu
saket perut ni
ahahahahha

Afiq said...

ahaha. yo lah.
wei. nmpk ang pnya komen 2 pnjng g dri post aku..
haha..

akmal hayat said...

haa..mai aku plak yang komen selaku seorang abg yg berdedikasi..haha

1st
jangan main game banyak sangat kat rumah tu..n plg pnting, jangan karatkan segala apa benda yang ada dalam otak tu. nanti masuk matrik/foundation nnt susah..cg2 akan ajar dgn sgt2 laju assuming bdk2 dh tw and arif psl mnda yg dh blajaq..

2nd
dah dapat lesen jangan kuat merayau. cket2 xpa laa..haha..nnt xdk life plak. blajaq math nuu..nnt kot2 bley jd cg or pensyarah math..kaa x minat??

3rd
blajaq grafik sendiri. dok rumah tu blajaq laa fireworks n photoshop. bg tera. pstu bley bukak bisnes..seriusly, bahagian design grafik ni sangat2 menguntungkan..

4th
erm..ap lg ek..ha! banyakkan tgk cter2 berfaedah kt tv tu.jgn asyik join danish ja tgk ultraman. CSI, numbers, dll kt chanel 701 n 702 somehow byk menolong..tp..kna pndy pilih rancangan..

satu lagi..mintak tolong abah daftar astro untuk DISCOVERY CHANNEL bley x?? sgt2 nak pakai waktu cuti ni..

5th..
try banyakkan ckp english kt umah..improve your proficiency in English as now almost all da firm / company dat wanna worker will look at this..
dok depan cermin tu, speaking laa sorg2..(padahal aku xpenah buat pn) haha..
but, this's good for you..

haa..tu ja kot..between upu n matrik, kena tgk willingness..kalo msok matrik, ad peluang lg nk dapat profession yg diinginkan..tp kna struggle gla2 rr..kna 4 flat baru org tengok..kalo x..bai2 laa.melayang suma..

upu safe cket..tapi tu laa.slalunya akn dapat bidang yg kta x minat rr..tu ja kot..

banyak2 berdoa..kita hannya merancang, DIA yang menentukan..

"...bloeh jadi kamu membenci sesuatu, walhal ia baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu walhal ia buruk bagimu..."
[Al-Baqarah,2:216]